27 February 2007

Weblogs, wiki’s en social bookmarking

Comm.unities.of.prac.tice 2.0

Weblogs, wiki’s en social bookmarking hebben los van elkaar ieder hun eigen toegevoegde waarde in leersituaties. Het beste resultaat kan echter behaald worden als de drie soorten social software slim worden gecombineerd.

Voor zijn afstudeerscriptie Comm.unities.of.prac.tice 2.0 onderzocht Martin Kloos, student Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam, de effecten van weblogs, wiki’s en social bookmarking op het leren in communities of practice (CoP).
CoPs zijn groepen van mensen die met elkaar een gemeenschappelijke interesse of probleem delen en met elkaar continu interacteren om hun kennis en kunde op dat gebied verder uit te bouwen. Hoewel in essentie een sociale leertheorie, wordt de theorie van CoPs ook vaak als kennismanagement-benadering neergezet.

Faciliteiten bieden
Omdat in de theorie de nadruk op de leden van de CoP ligt en de onderhandeling over betekenis binnen de groep, is ICT lange tijd ondergeschikt geweest in de literatuur. Volgens Kloos ligt dit vooral in het feit dat traditionele ICT-oplossingen niet de faciliteiten bieden die CoPs kunnen ondersteunen. Social software, en in het bijzonder weblogs, wiki’s en social bookmarking, kunnen die faciliteiten wel bieden.
Het leerproces in communities of practice is te ondersteunen door faciliteiten te bieden die betrokkenheid, verbeelding en afstemming mogelijk maken. Gezamenlijk vormen deze drie aspecten een architectuur voor leren.

Posten en reageren
Social software biedt faciliteiten voor het creëren van betrokkenheid door te opereren als platform waar deelnemers met elkaar kunnen interacteren. In bestaande communities worden blogs gebruikt om met elkaar betekenis te geven aan een onderwerp en elkaar daarbij te helpen. Het proces van posten en reageren is hiervoor bij uitstek geschikt. Ook wiki's bieden, dankzij de eenvoudige structuur van direct wijzigen, mogelijkheden om met elkaar betekenis te geven aan een onderwerp en met elkaar samen te werken.

Acceptatie en motivatie
Blogs en social bookmarking helpen bij het creëren van verbeelding door inzicht geven in de samenstelling, ontwikkeling en het doel van de community. In social bookmarking kan bijvoorbeeld uit een tagcloud worden afgeleid waar de community zich op richt.
Maar de inzet van tools alleen bepaalt niet het succes. Social software kan de juiste faciliteiten bieden mits de community op een juiste manier wordt gemotiveerd en bereidwillig is de community tot een succes te maken. Acceptatie van bijvoorbeeld Open Source Values als openheid, bereidwilligheid tot participatie en het toestaan dat anderen zich met jouw content bemoeien, is essentieel gebleken voor het welslagen.

Meer informatie over dit rapoort "Comm.unities.of.prac.tice 2.0"

url: http://www.ag-rapportenservice.nl/(xrlxec45smrngi3yntatfmji)/Default.lynkx?HomePointer=1-10&type=RapportView&RapportPointer=1-9-1380-2609-84106

No comments: